Enerji yönetimi, üretimden tüketime her aşamada ürün kalitesinden, güvenlikten veya çevresel duyarlılıklardan fedakârlık etmeksizin enerji israfının önlenmesi, maliyetlerinin azaltılması, çevrenin korunması ve enerjinin verimli kullanımı doğrultusunda yapılandırılmış disiplinler arası bir çalışma alanıdır. Bu alan verimliliğinin artırılmasında olası enerji kayıplarının önlenmesi ve atıklarının değerlendirilmesi yoluyla, tüketilen enerji miktarının en aza indirilmesini ilke edinmektedir. Yenilenebilir, sürdürülebilir, güvenli, etkin ve akıllı enerji çözümlerinin geliştirilmesi, ülkelerin hem ekonomik kalkınması hem de sosyal refahı için çok önemlidir. Bu nedenle Enerji Yönetimi, başta sanayi olmak üzere kamu, çevre ve dış politikalarla yakından ilgili olan çok disiplinli bir yaklaşımı ve bilgi altyapısını gerektirmektedir.
Enerji ihtiyaçlarının giderek daha fazla önem kazandığı Dünya piyasasında, artan enerji ihtiyacının karşılanması için elektrik, doğal gaz ve petrol gibi enerji kaynakları özel sektörün katılımına açılmış, devletlerin ise bu alanlarda faaliyetleri daha çok piyasaları düzenleyen ve denetleyen bir konuma indirgenmiştir. Bunun yanı sıra alternatif enerji kaynaklarına özellikle de rüzgâr, güneş, jeotermal, hidrojen, biokütle ve deniz kaynaklı (akıntı enerjisi, dalga enerjisi) vb. enerji alanlarına da artan oranda bir yönelim başlamıştır. Bu durum ülkemizde de toplumsal hayatın vazgeçilmezi olan enerjinin, piyasa kanunları çerçevesinde düzenlemesini zorunlu kılmaktadır. Ülkemizde ihtiyaç olan bu düzenlemeleri gerçekleştirebilmek, disiplinler arası formasyonu gerektirmekte, enerji teknolojileri ve yönetimi alanında uzmanlaşmış profesyonellere olan talep günden güne artmaktadır. Enerji sektöründeki teknolojik gelişmeler ve enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerin sayı ve büyüklükleri, enerji yönetiminin gelişen bir alan olduğunu göstermektedir. Özellikle enerji üretim-dağıtım şirketlerinde, endüstride enerji politikaları ve uygulamaları üzerinde çalışabilecek yetkinliğe sahip, uzmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu formasyonu; uygulamalı teknik bilgilerle donanmış deneyim sahibi uzmanlar yetiştirmek için “Enerji Yönetimi” Bölümü gerçekleştirecektir.
Bu bilgiler ışığında Enerji Yönetimi Bölümü; mühendislik dalları, temel bilim dalları gibi sayısal bölümlerin yanında iktisat, işletme, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler gibi enerjinin sosyal ve ekonomik boyutunun da ele alındığı 4 yıllık lisans derecesine sahip disiplinler arası bir program olarak tasarlanmıştır.
Bu bağlamda “Enerji Yönetimi” bölümünün temel hedefi; enerji konusunun özellikle alan yönetimi, sektörel ilişkiler, rekabet boyutu ve sürdürülebilirlik çerçevesinde kapsamlı bir yönetsel açığın kapatılmasına katkı sağlayacak nitelikli insani kaynağının yetiştirilmesidir.